Res com el poble

Un conte sobre Betxí

Res com el poble

Sinopsi

Aquest relat infantil conta les diferents excursions que el nostre protagonista realitza cada vegada que va a Betxí, el poble de sa mare. El xiquet, que viu a una ciutat, troba a faltar l’aire fresc i la natura, per això descriu amb tanta energia els diferents animalets que es va trobant pel camí i la bellesa dels paisatges d’aquesta localitat de Castelló.

Per què he fet aquest conte?

Doncs perquè me’n recorde molt del meu poble i volia transmetre aquest amor als seus xiquets i xiquetes.

Fent-lo he descobert coses que desconeixia i que sé que moltes de les criatures de Betxí tampoc saben. Per això, he volgut mostrar-los, les coses bones d’un poble xicotet com el nostre. He desitjat contagiar-los d’una passió que fins fa poc estava amagada. Passió per la natura de la meua terra, pels éssers vius que l’habiten i per les seues aromes.

Com està fet?

La idea em va sorgir de sobte i de seguida la vaig proposar a la Fundació Novessendes des d’on Esther Paulo em van oferir presentar-la als projectes Activem Betxí, impulsats conjuntament per la Fundació Novessendes i l’Ajuntament de Betxí. I així ho vaig fer…

Fundació Novessendes de Betxí
logotipo del Ajuntament de Betxí a Castelló

Era conscient que presentar la meua iniciativa a un programa de caire social com és Activem Betxí suposava no contemplar-la com una activitat comercial. I per tant, fer-la per amor a l’art i al poble. Tot i que en un principi, la meua idea era comptar amb molts més artistes betxinecs i betxinenques, al no poder percebre cap tipus de sou, vaig tindre que decantar-me pels coneguts i familiars.

Per això, sense dubtar-lo li vaig demanar a la meua cosina Susanna Calpe, que d’immediat es va apuntar. Gràcies Susanna perquè sé que ningú podia haver transmès tan bé com tu la llum i els colors de la nostra terra.

Així mateix, vaig preguntar-li a J. Rafael Mesado també cosí, polític, si podia fer un poema sobre les vistes de Betxí i les sensacions que els seu paisatge evoca.

I com tot queda en família i coneguts… Pere Remolar i el meu cosí Jose Luís em van ajudar a conèixer els diferents animals que hi ha per la nostra zona; i Alfred Remolar em va assistir en les correccions del text. Mil gràcies a tots ells perquè ho han fet per amor a Betxí.

Així doncs, els diners aportats per Activem Betxí han servit per a la impressió del conte, també fet a Betxí per Gráficas Guillamón amb els que he treballat des de la distància i amb el suport logístic de la meua cosina Susanna.

Sobre Betxí

Betxí és un poble de la comarca de la Plana baixa de la província de Castelló a la Comunitat Valenciana. És una localitat xicoteta situada al peu de la Serra d’Espadà, entre d’altres característiques.

Què significa per mi Betxí?

La veritat és que jo sempre he volgut eixir de Betxí i viure a un altre lloc. Ja de xicoteta m’imaginava a la gran ciutat. En canvi, ara que tinc un fill, trobe a faltar el meu poble. Enyore la seua gent i el seu accent, me n’adone de com de bonics són els seus escenaris i com d’increïble és l’amplitud del seu cel.

Sent sincera, he de dir que no tornaria al poble, porte més de  vint anys vivint a Barcelona i m’agrada, però he de reconèixer que moltes vegades la meua ment evoca records de la meua terra. Escolte la musiqueta del parlar de la seua gent i olore la flor de la tarongina que omple els seus camps.

Llegeix-me!

Si a més de vore el conte, vols assabentar-te dels diferents articles que vaig afegint al meu blog, pots deixar-me el teu correu electrònic i, així, aniràs rebent les meues novetats. Escric sobre molts temes:

Loquita por aprender

Reflexions sobre els cursos que he fet i les xerrades a les que he assistit.

Lo social me va

Articles sobre la importància de la comunicació a l'economia social i solidària.

Mi lado maternal

Sentiments impressos al paper sobre la meua experiència com a mare.

De cuentos va la cosa

La meua imaginació crea històries tan diverses i peculiars com la vida mateixa.

Vols vore el conte?